Blog

Üretkenliğinizi Arttıracak ve Zaman Kazandıracak 10 Tüyo

Zamanı etkili kullanma ve üretkenliği arttırma özellikle girişimciler için başarının anahtarlarından en önemlisidir.

Okul yıllarında olduğu gibi bütün sezon bekleyip, sınav öncesi gecesi yoğun bir çalışma ihtiyacı hasıl olur. Ama neyi, nasıl ve ne kadar çalışmanız gerektiğini çözemez ve stres dolu bir gece geçirirsiniz. Buna rağmen başarılı olup sınav geçme ihtimaliniz, konuya aşinalık ve başarı için az bir eforun yeterli gelmesi nedeniyle mümkündür. Fakat iş hayatı özellikle girişimci için daha fazla mesaiye, bilmediği çok çeşitli konulara hakim olmaya çalışma, daha fazla kişiyle görüşme, günlük aktiviteler vs. nedeniyle daha komplekstir.

Çoğu zaman durup baktığınızda önünüzde yapılması gerekirken gecikmiş onlarca iş, öğrenilmesi gereken detaylar, görüşmeler, üzerine çalışılacak fikirler ve yapılacaklar listesi ile karşılaşırsınız.. Aynı sınav gecesi stresi gibi bir sıkıntıyı yaşarsınız. Çoğu zaman bir ucundan başlamaya çalışır ama ilerleyen günlerde bu yapılacaklar listenizin daha uzadığını ve başarınıza engel olacak bir yığın haline geldiğini görürüz.

Peki gecikmiş işleri bitirmek, az zamanda daha fazla iş yapmak, girişimimize ve kendimize daha fazla zaman ayırmak için zaman kazanma ve üretkenliği arttırma yeteneklerinizi geliştirmeniz gerekir.

Masanızı ve Çalışma Ortamınızı Organize Edin

Karışıklık çoğu zaman daha fazla karışıklığa neden olduğu gibi odaklanmanızı engelleyerek zamanınızı dağıtır. Masanızdaki gereksiz şeyleri raflara ve çekmecelere yerleştirin. Örneğin masanızın üzerinde yada mantar panonuzda duran telefon faturanızı, faturalar klasörüne kaldırın. Amacınız son ödeme tarihini kaçırmamaksa, otomatik ödeme talimatı vererek bu tarz işleri otomasyona bağlayın. Çoğu çalışma masasında gördüğümüz sümen, isimlik, biblo vb. kullanmadığınız şeyleri masanızdan uzaklaştırın, masanız olduğunca sade olsun. Bir tarafta yapılacak işlerinizi üst üste koyun ve yapacağınız sıraya göre düzenleyin. Diğer tarafta bilgisayarınız ve üzerine notlar alabileceğiniz bir takvim yetecektir. Bu sayede hem kendinizi daha rahat hissedeceğiniz bir çalışma masanız  olacak hem de stresiniz azalacaktır.

Facebooktan Çıkın – Mümkün Olduğunca

Sosyal medya, özelinde Facebook çoğu girişimci için hemen çıkılması gereken uygulamalardır. Tamamen çıkamıyorsanız bile Facebook, Twitter, TikTok, Instagram vb. uygulamaları telefonunuzdan kaldırarak sadece bilgisayarınızda kullanarak daha fazla zaman kazanabilirsiniz. Ayrıca bu sosyal mecralardaki gereksiz arkadaşları, kişisel gelişiminiz için faydası olmayan yada girişimcilik ekosistemi için faydalı şeyler paylaşmayanları arkadaşlıktan çıkararak yada takip etmeyi bırakarak haber akışınızı sadeleştirebilirsiniz. Bu sayede daha az bildirim alarak, motivasyonunuzdan kaybetmediğiniz gibi bu mecralarda geçen zamanınızı azaltabilirsiniz.

Egzersiz Yapın

İyi bir sabah egzersizi sizi güne hazırlayacak ve gün içerisinde enerjinizi korumanızda yardımcı olacaktır. Ama daha fit bir yaşam ve kilo vermek gibi amaçlarla egzersiz yapıyorsanız bunu akşamdan yaparak, sabaha daha kolay ve kısa bir egzersiz ile güne enerjik başlamanın yanında, stresinizi bastırmaya ve güne daha keyifli başlamaya yardımcı olur.

Yapılacaklar Listenizi Akşamdan Hazırlayın

Gün içerisinde yapacaklarınızı bir önceki akşamdan planlayın. Bu her akşam yatmadan önce en fazla 20dk ayırarak yapacağınız bir eylem olarak alışkanlık edinin. Bu sayede planlamanıza uygun işler gece uykunuzda bile beyniniz çalışmaya devam edecektir.

Güne ne yapacağını, hangi sırayla ve nasıl yapacağını bilerek planlı başlamak, daha başarılı bir gün geçirmenize, zamanınızı etkili kullanmanıza ve üretkenliği arttırma sayesinde başarıya her gün bir adım daha yaklaşacaksınız.

Daha Çok Su İçin

Gün içerisine yayılmış şekilde çok su içmeniz hem vücut direncinizin düşmesine engel olacak hemde enerji seviyenizi korumanızı sağlar. Ortalama her 25 kilo için günde 1 litre su içilmesi tavsiye ediliyor, yani 80 kilo iseniz günde en az 3 litre  su tüketmeniz tavsiye ediliyor.

Diğer yandan kola, gazoz vs. gazlı içeceklerden olduğunca kaçının. Bunlar yerine su ve maden suyu içmenizde fayda var. Ayrıca meyve suyu almak yerine direkt meyveyi tüketmek yada aldığınız meyvelerden kendiniz meyve suyu hazırlamak daha sağlıklı. Vücudunuza ihtiyacı olan şeyleri verin, oda size sizin ihtiyacınız olan başarıyı versin.

Boş Gün Ayarlayın

Haftanın bir günün boş gün olarak ayarlayın. Bu günde randevu vermeyin veya almayın, görüşmeler yapmayın. Bu boş gününüzde, rahatsız edilmeden ve bölünmeden çalışma imkanını sağlayın. Böylece takviminiz veya yapılacaklar listenizden kalanları temizlemek, proje geliştirmek ve düne-bugüne-yarına bakmak için zaman bulabilirsiniz.

Düzenli Molalar Verin

Girişimci bitmek bilmek bilmeyen bir hırs ve azimle çalışan ama çok çalışan kişidir. Oysa ki, belirli aralıklarla mola vermeniz, su içip, kahve yanında çikolata atıştırmak, biraz pencereden dışarı bakmak gibi molalar sizi dinlendirecek ve motivasyonunuzu kaybetmeden enerji toplamanıza yardımcı olacaktır.

Yapmak Yada Ertelemek

Akşamdan hazırladığınız yapılacaklar listenizden bir iş yada gün içerisinde önünüe gelen bir işi yapmanız gerektiğinde, önce yapmak, yapmamak yada ertelemek konusunda düşünün. Eğer planınızdaki işleri engellemiyorsa ve işiniz ile ilgili ise yapın. Ama zaman yönünden yada günlük çalışma çizelgesi yönünden sıkıntıya sokacaksa erteleyin. Eğer size işinizde başarı olarak dönmeyecek bir iş yada harcadığınız emekten daha azını verecek bir uğraşı ise yapmayın.

Yardım Alın

İşler girişim başında sadece girişimci olarak sizin yapabileceğiniz halden gün ilerledikçe daha karmaşık hale gelir. Gün içerisinde olduğunca fazla iş vardır yapılması gereken. bunlar için yardım alın. Eğer eleman çalıştıramıyorsanız freelance yani serbest çalışan binlerce kişi internetten hizmet sunuyor.

Bu sayede sizin profesyonellik alanınız dışındaki işleri yada size zaman kaybettirecek işleri outsource ederek başarıya hızlı ilerleyin. Bırakın işleri uzmanları yapsın, siz bir sonraki adımlara zıplayın. Ataların da dediği gibi “ekmeği fırıncıya ver, bir ekmek de üste ver”

Hayır Demeyi Öğrenin

Özellikle ülkemiz gibi, karma yaşama yakın topluluklarda hayır demek çok zordur. Ama siz, gerekli olmayan ve girişiminiz dışındaki şeyleri hayır demeyi öğrenin. Başarıyı evet dediğiniz değil hayır dediğiniz projeler mümkün kılacaktır.

İnsanları kırmamak, denemek yada istemeden demek zorunda kaldığınız “evet”ler yüzünden zaman yönetiminiz zaafa uğrayıp asıl yapmanızdan geri kaldığınız gibi, alakasız işler yapmak zorunda kalmak yüzünden üretkenliğiniz düşecektir.vYani ne kadar “hayır”, o kadar köfte.

Son Düşünceler

Bunlar üzerine bir de esnek olmayı unutmayın. başarı alışkanlıklar ile gelir ve alışkanlık edinmek ise zaman alır. Alışkanlıklarınızı değiştirin ve geliştirin. Kendinize yatırım yapın. Fiziki görünümünüze, diksiyon, yabancı dil, hobi, fitness vb. masrafları birer girişim masrafı olarak görün. Unutmayın girişiminin başarısı, girişimcinin başarabileceği kadardır.

Üretkenliği arttırmak için yapılacaklar listenizdekileri yapmayı, silmeyi, otomatiğe bağlamayı ve outsource etmeyi öğrenin.