Daha önce İngiltere’de kendi işini kurmak isteyen girişimciler için Ankara Anlaşması vizesi ile bunu nasıl yapabileceklerinden bahsetmiştik.
Bugün ise bir diğer İngiltere vizesi türü olan Tier 1 Girişimci vizesi hakkında biraz konuşalım.
Birleşik Krallık girişim ekosistemini geliştirmeyi hedefleyen bu vize türünde BK dışındaki girişimcilerin kendi işlerini ülkeye taşıyarak katma değer sağlamaları ana hedeftir. Bir çok başvuru aynen AA başvurusunda olduğu gibi anlaşılmaz nedenler ile ret yese de size başarılı bir Tier 1 girişimci vizesi başvurusu detaylarına bir bakalım.
Türkler Başvurabilir mi?
Birleşik Krallık dışındaki Avrupa Ekonomik Topluluğu üyesi ülkeler, İsviçre, Danimarka, Türkiye ve Makedonya vatandaşları başvurabilir.
Ne Zaman Başvurabilirim?
İngiltere’ye gitmeyi planladığınız tarihten önceki 3 ay içerisinde başvurabilirsiniz. Örneğin 20 Ekimde gitmek istiyorsanız, 3 ay öncesinden yani 21 Temmuzdan itibaren vize başvurusu yapabilirsiniz. Vize başvuru ücreti şu an için Türkiye’den başvurularda 1.227 GBP’dir. Bunun dışında IHS adı verilen sağlık hizmetleri için ödeme yapmanızda gerekiyor.(Karşılaştırma: AA vizesinde hem başvuru hem de IHS ücretsiz.)
Vize alırsanız en fazla 3 yıl 4 ay süreli vize verilmekte. Bu süreyi tamamladığınızda uzatma(FLR) başvurusu yaparak vize sürenizi uzatabilirsiniz. Bu uzatma ile 2 yıl uzatma verilir iken eğer başka vize türünden geçti iseniz 3 yıl uzatma alabilirsiniz. Eğer işinizi yaptınız, para kazandınız, vergileriniz verdiniz ve 2 kişi istihdam etti iseniz uzatma almak kolay.
Bu vize ile 5 yıl kaldıktan sonra oturum(ILR) başvurusu yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz iş yapıp para kazanmanın yanında oturum almak için 10 kişi istihdam etmiş olmak yada toplamda 5 milyon GBP ciroyu aşmış olmak işinizi çok kolaylaştıracaktır.
Zira yukarıda değindiğimiz gibi bu vizenin amacı yeni girişimlerin katma değer yaratması ve bu sırada ekosistemde yeni kişilerin iş sahibi olması. Bu nedenle ne kadar çok çalışan o kadar kolay vize diyebiliriz.
Bu Tier 1 Girişimci vizesi ile UK içerisinde bulunduğunuz süre içerisinde;
Ama
Şöyle özetleyebilirz;
Buradaki sermaye şartı ikisinden birisi ile olabilir.
İki veya daha fazla girişimci ortak bir iş ile de başvurabilir ki bu durumda her birerinin ayrı ayrı ortak kullanmadan sermaye şartını karşılamaları gerekir.
Yukarıdaki şartları tamamlayıp vize başvurusunu visa4uk resmi başvuru sayfasından yapıp çıktıları aldıktan sonra iş planı ve destekleyici belgeler ile birlikte randevu saatinde teslim ediyoruz. Ardından biometrik fotoğrafımızı ve parmak izimizi alıyorlar.
Eğer iş fikri geliştirme, yurt dışına açılma, iş planı hazırlama, markalaşma, teknoloji transfer, pazar araştırması, aracılık hizmetleri ve girişim danışmanlığı alanlarında desteğe ihtiyaç duyarsanız bize ulaşabilirsiniz.