Daha çok kazanmak, belirli bir para yapmak ve başarılı olmak her girişimcinin hayali. Ben de milyoner olmak istiyorum. Ama nasıl?
İşte bu nasıl sorusunun cevabı genelde öğrenmekten geçer. Her iş, fikir yada girişim gibi milyoner olmak ve bunun yolunuda öğrenmek ile başlar.
Öğrenmek dediğimiz şey genelde ülkemizde eğitim ile çokça karıştırılmakta ve yeterli sanılmaktadır.
Doktor, mühendis, avukat, sosyolog vb. işleri yapmanız için bunun eğitimi almanız ve diplomaya ihtiyacınız vardır. Doğru peki öğrenim neresinde bu işin. İşte sizi başarılı bir doktor, mühendis yada avukat yapan ayrıntıdır. Başarılı olanı yada çok kazananı diğerlerinden ayıran şey onların daha fazla şey öğrenmeleri ve öğrenmeye devam etmeleridir.
İnsanlara nasıl davranacağı, iletişim teknikleri, güncel uygulamalar, meslekteki yeni yöntemler, fikirler, yaklaşımlar, kendini ve mesleğini pazarlama gibi bir çok farklı alanda her gün yeni şeyler öğrenmekte ve bunları hayatlarına uygulamaya gayret etmekte işin sırrı.
Tam da milyoner olmak dediğimiz yol da bu öğrenme üzerine kurulu. Öğrenmek ama hangi kaynaklardan ve nasıl işte bu yazımızda sizlere milyonerlik yolculuğunuza ışık tutacak öğrenme kaynaklarını sıralamaya çalışacağım.
İnternetin her eve girdiği, akıllı telefonlar ile 7/24 bizimle olduğu şu dönemde, her şeyi değiştirdiği gibi öğrenme şekillerini de değiştirdi. Herhangi bir konuda onlarca makale, anlatım videosu, slaytlar ve düşünceler bulunabilmekte. Artık udemy gibi online öğrenme programlarının yakın gelecekte üniversitelerin boşluğunu doldurması bekleniyor.
Ama burada en önemli ayrıntı doğru online kaynaktan öğrenmek. Bunun için udemy gibi online sitelerin kurslarına bakabilirsiniz, entrepreneurs.com gibi girişimcilik ve motivasyon konulu siteleri takip edebilirsiniz, özellikle youtube üzerinde çok değerli video içerik üreticileri var onlara abone olabilir ve tarzı ile sizi bilgilendiren ve ilham veren bloggerların makalelerini okuyabilirsiniz.
Bir miktar online öğrenme konusunda zaman harcadığınız zaman doğru kaynakları bulmayı ve boş beleş içerikleri es geçmeyi meleke edinirsiniz. Değindiğimiz sitelerin çoğunluğu İngilizce, değerli bilgileri de bu kaynaklardan bulabilirsiniz. O nedenle belkide öncelikle internetten İngilizce öğrenerek de başlayabilirsiniz.
Güzel bir kitabın değerini asla hafife almayın. Kitaplar tecrübe ve bilgiyi en kolay yoldan edinme yoludur. Yukarıda değindiğimiz gibi hızlı ve efektif öğrenmenin yolu internette olsa da hala kitaplar size yol gösterecek, ilham verecek ve günlük aktivitelerinizin içinde yer alması gereken bir eylem.
Günümüzün büyük kısmı malum alışkanlıklarımız ile geçiyor ve zamandan yana hep şikayetçiyiz. O nedenle alışkanlıklarınızı değiştirmek, yenilerini edinmek gerek. Bunlar erken kalkmak, kitap okuma alışkanlığı kazanmak, düzenli not almak, sosyal medyadan uzak durmak, zaman öldüren şeyleri terk etmek, sağlıklı beslenmek, düzenli spor yapmak, günlük belirli bir çalışma saati belirlemek, hedeflerinizi gözünüzün önüne koymak ve her gün bir adım ilerlemek gibi.
Sizin alanınızda yada genel olarak başarmış, milyoner olmuş kişileri takip etmek ve onlardan idol belirlemek, ip uçları yakalamak ve onların tecrübelerinden ilham almak güzeldir. Bu kişilerin kitaplarını veya biyografilerini okumak ile başlayıp özellikle Twitter, LinkedIn ve Quora gibi sosyal medya mecralarında takip ederek, bu kişilerin paylaştığı fikir, tecrübe ve bilgileri yakalayabilirsiniz.
Onları düzenli takip ederek günlük rutinleri neler, neyi nasıl çözüyorlar, olaylara yaklaşım tarzları gibi sizi de başarılı olma konusunda yol aldıracak ayrıntıları yakalayabilirsiniz. Hatta onlarla iletişime geçebilir, sorunlarınıza çözüm konusunda destek bile alabilirsiniz.
Sıfır ile ilk milyonunuz arasında duran tek şey sizsiniz. Öncelikle kendiniz değer katmalısınız. Kimsiniz, ne yaparsınız ve uzmanlığınız ne. Doktor veya Avukat olarak para kazanabilirdiniz. Ama siz milyoner olmak istiyorsanız o zaman kalıpların dışında düşünmelisiniz.
Az kişinin olduğu bir alanda uzmanlaşmalı ve onun kaymağını yemelisiniz. Herkesin yaptığı yada yapabildiği işler her zaman rekabetin yoğun olduğu alanlardır. Ama yeni oluşan bir piyasa, farklı bir alan ayda rekabetin en düşük olduğu alanlara niş alan diyoruz. Sizin de kendi nişinizi bulmanız ve o alanda en iyisi olmak için özellikle yukarıdaki yollardan internetten öğrenme, okuma, başarılı olanları takip etme yöntemi ile o alanda eksper, uzman ve profesyonel olmalısınız.
Öğrenmenin bir diğer yolu da etrafınızdaki kişilerden öğrenmektir. Onun için kendi nişinize benzer alanlarda faaliyet gösteren işinde ehil, başarılı ve kaliteli insanlarla tanışmalı ve arkadaşlık ederek çevrenizi genişletmelisiniz.
Hatalar ve başarısızlıklar her öğrenme ve girişimin doğasında var. Ama maalesef bizdeki eğitim sistemi hata yapmayı ve bundan ders çıkarmayı törpüleyen bir yapıda. Sınavda hocanın gittiği yoldan gitmediğiniz yada birimini yazmadınız diye sıfır aldığınız bir kültürde hatalarında öğrenmeye dair olduğunu kavramak biraz zaman alıyor.
Ama kafanızda hata yapabileceğiniz, başarısız olabileceğiniz olgusunu kabul ederseniz daha rahat ilerlersiniz. Ne kadar çok hata yaparsanız, o kadar tecrübe edinme ve yeni yollar deneme şansınız olur. Hatalarınızdan ders çıkarın ve devam edin.
Düştünüz diye nasıl bisiklet sürmeyi öğrenmekten vazgeçmedi iseniz milyoner olmaktan da hata yaptınız yada başarısız oldunuz diye vazgeçmeyin.
Denmeye, daha fazlasını yapmaya ve daha da fazlasını yapmaya devam.
Öğrenmek, nasıl milyoner olunur sorusunu öğrenmek tabi ki burada saydığımızdan ibaret değil.
Etrafınızdaki dünyayı anlamak, değişime ayak uydurmak ve hep bir adım önde olmaya çalışmak.
Milyoner olmak yada olmamak tüm mesele bu.
Belki de aslında fazla düşünmektir sizi engelleyen.
Durmayın, nasıl milyoner olunur? sorusuna cevap aramaktan ise ilk bin liranızı kazanmaya, sonra ilk 10bininizi sonra yüzbini ve sonra doğal olarak gelen milyon adımını ve daha fazlasını yolda değerlendirirsiniz.
Haydi,
Bugün harekete geçin.
paranın kaynağı satış,
Satış yeteneğinizi geliştirmeye, ya da çok iyi satışçıları ekibinize katmaya hemen başlayın. Ekibinize katamıyorsanız çevrenize dahil edin. Ortaklık yapın, yardımlarını isteyin.
Ama, yeter ki başlayın.