Marka vekili ya da Patent vekili olarak çalışmak isteyenlerin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından düzenlenen ve müşterileri adına Türk Patent nezdinde işlem yapabilmesi imkan veren vekillik sınavı 2 yılda bir yapılmakta olup, son vekillik sınavı 11 Mayıs 2024 Cumartesi günü Ankara ve İstanbul’da yapılmıştır.
Başvurular 25 Mart- 8 Nisan tarihleri arasında Türk Patent web sitesi üzerindeki başvuru linki ile e-devlet şifreniz ile yapılmaktaktır. Öncesinde e-devlet’e girerek iletişim bilgileri alanından telefon numaranızı ve e-mail adresinizi doğrulamanız iyi olur.
Normalde sınavın Kasım 2023’te yapılması beklenmekte idi lakin hem Kurum Başkanının değişmesi hem de yönetim kurulundaki üyelerin yeni tamamlanması hasebi ile Mayıs 2024’e kalmıştır. Sonraki sınavın 2025 Kasım ayında yapılması beklenmektedir.
Bu yazımızda;
konularında bilgi vermeye çalışacağım.
Tüm lisans mezunlarının katılımına açık olan bu sınav marka vekilliği ve patent vekilliği için iki ayrı türde yapılmakta olup, .oktan seçmeli yani test usulü şeklinde Ankara ve İstanbul’da yapılmaktadır.
Vekillik Türleri
Marka Vekili olarak faaliyet gösterenler/göstermek isteyenler marka vekilliği sınavına katılarak yurt içi ve yurt dışından kişiler, şirketler ve organizasyonlara marka, coğrafi işaret, geleneksel ürün adı ve tasarım konularında vekillik hizmetleri sunarak ilgili tarafların başta marka olmak üzere sınai mülkiyet alanındaki başvurularının hazırlanması, yapılması, takibi, ödemelerin takibi ve belge takibi gibi işlerinin yapılması için vekil olarak hizmet sunarlar. Diğer taraftan yine ilgili konularda müşterilerine danışmanlık hizmetleri sunarlar.
Patent Vekili ise marka vekili gibi aynı şekilde vekillik ve danışmanlık sunmakta olup, patent, faydalı model, entegre devre topografları ve tasarım alanlarında faaliyet gösterir. Daha çok teknik konular içerdiği için bu alanda daha çok mühendis, teknik eğitim, fen edebiyat gibi bölümlerden mezun kişiler faaliyet göstermektedir. Ama tabi her lisans mezununun katılımına açık olduğu için bu teknik alanlarda kendini geliştirmiş olanlar yada farklı disiplinlerden teknik alanlar oluşturarak da işbirlikleri ile iş yapan kişi ve firmalarda sektörde faaliyet göstermektedir.
Aşağıdaki e-mail bültenime abone olarak hem vekillik hem de girişimcilik konusunda haftalık bültenlerimizin mail kutunuza ulaştırabiliriz.
Vekillik sınavının 2023 Aralık ortasında yapılması beklenmekte olup, muhtemelen Eylül sonunda sınav yeri, şekli ve detayları ilan edilir. Bunun için Türk Patent ve Marka Kurumu web sayfasını takip etmenin yanında kurumun Twitter hesabını da takip edebilirsiniz.
Ayrıca Marka ve Patent Vekilliği sınavına hazırlananlar ve bu alanda çalışanların yardımlaşma gruplarına katılarak da duyuru ve gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Facebook Patent ve Marka Vekilliği grubu https://www.facebook.com/groups/patentvekilligi
LinkedIn Marka ve Patent Vekilliği Grubu https://www.linkedin.com/groups/12560728/
İlgili yazı: Marka ve Patent Vekilliği Sınavına Hazırlık Eğitimi
Sınav İstanbul ve Ankara’da yapılmakla birlikte sınav tarihi, yeri, soru sayısı ve başvuru şartları sınava en az 60 gün kala ilan edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve 4 yıllık lisans mezunu olan herkesin katılımına açıktır. Başvuru ücreti 2021 yılında her bir vekillik alanı için 175 TL idi. Başvurular TürkPatent (Türk Patent ve Marka Kurumu) sistemi üzerinden e-imza ile veya e-devlet şifresi ile yapılabilmektedir.
Başvuru ücreti ise başvuru sırasında kredi kartı ile online ödenebildiği gibi TürkPatent Ziraat Bankası hesabına TC kimlik numarası ile de yatırılabilmektedir. Başvurular ardından sınav giriş belgeleri sistem üzerinden çıktı olarak alınabilmektedir. Bu belgede sınav yeri ve detaylar yer almakta olup sınava katılacak arkadaşlar bu belge ve bir kimlik ile sınava katılabilmekteler.
Değindiğimiz gibi marka vekilliği ve patent vekilliği için ayrı ayrı sınav yapılmaktadır. 2 aşamalı yapılan sınav değişmiş olup artık tek aşamalı sınav yapılmaktır.
Bu sınavda karşınıza 40 marka, 40 patent, 20 ortak soru çıkmakta.
*Marka vekili sınavına girenler: Marka soruları ve Ortak soruları
*Patent vekili sınavına girenler: Patent soruları ve Ortak soruları
çözmeleri gerekmektedir. 70 almanın geçme sınırı olduğu bu ilk aşama marka vekilliği ve patent vekilliği sınavı için 60 sorudan 42’sini doğru yapmanız gerekmektedir. Daha önceki sınavlarda yanlış doğruyu götürmediği için bilemediğiniz soruları da işaretleyebilirsiniz.
Marka soruları: marka mevzuatı ve marka konularından,
Patent soruları: patent mevzuatı, buluş, patent ve faydalı model konularından,
Ortak sorular: Tasarım, fikri haklar, genel kültür, genel hukuk, Türkçe ve sayısal ilişkiler konularından oluşmaktadır.
Bu sınavlara hazırlananlar için kuşkusuz en çok başvurduğu ve faydalandığı kaynak PEM tarafından her sınav öncesi çıkarılan marka ve patent vekilliği sınavı hazırlık kitabıdır. Ama bunun dışında birçok sınava hazırlık kitabı, marka, tasarım ve patent konusunda farklı kaynaklarda yer almaktadır.
Ayrıca bazı Üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri ve Teknoloji Transfer Ofisleri bu konuda hazırlık ve bilgilendirme kursları da düzenlemektedirler. Bunları da araştırabilirsiniz.
Sınav daha çok mevzuat ağırlıklı olduğu için mevzuat çalışmanız çok önemli. 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe gire 6769 sayılı SMK (Sınai Mülkiyet Kanunu), SMK Yönetmeliği, Kurum mevzuatı, Vekil sınav, sicil ve disiplin yönetmeliği, uluslararası anlaşmalar, marka hukuku, patent hukuku, fikri ve sınai haklar konulu kitaplardan, pdf yayınlardan ve forum bilgilerinden faydalanarak kendinizi bu alanda geliştirebilirsiniz.
Aşağıdaki e-mail bültenime abone olarak hem vekillik hem de girişimcilik konusunda haftalık bültenlerimizin mail kutunuza ulaştırabiliriz.
Bu sınavlardan başarılı olup kendi işini kurmak isteyen girişimciler için bir patent ofisi açmak sürekli akıllarında olagelen bir girişim iş fikri olmaktadır. Kendi işinizi kurmak ve hayatınıza daha fazla anlam katmak için iş kurma yolunda özellikle KOSGEB geleneksel girişimci desteği programı ile hibe desteği alarak kolaylıkla başlayabilirsiniz. Bu seneki marka vekilliği ve patent vekilliği sınavlarına hazırlanma sürecinizde, KOSGEB resmi web sitesinden de takip ederek “geleneksel girişimcilik eğitimi” almanızı tavsiye ederim. Zira bu bahsettiğimiz bu desteği almak için ilk şart bu eğitimi alıp, sertifikayı almış olmak.
Daha sonra elbette vekillik sınavlarında başarılı olmanız da gerekecek. Ama çalışırsanız ve emek harcarsanız onu da kolaylıkla halledebilirsiniz. Bu süreçte kendinizi motive etmek ve şimdiden yola başlamak için patent ofisi ve danışmanlık firması işinize bir isim bularak markalaşma çalışmalarına başlamak iyi olur. Zira marka tescilinin elinize ulaşması sürecini de atlatmış olursunuz. Bu markanıza uygun .com ve com.tr domainleri almak, basit de olsa bir web sitesi kurmak, Facebook sayfası ve diğer sosyal medya hesaplarını şimdiden oluşturmanız hem işe başlama sırasında hazır olmanızı sağlar hem de sizi şimdiden motive eder.
Detaylı yazı: Marka ve Patent Firması Açmak
Unutmayın “presence” yani firmanızın ve sizin nasıl bir imaj ortaya koyduğunuz çok önemlidir. Bu nedenle önceden başlatılmış bir firma markası oluşturmanın yanında kişisel markalaşma “personal branding” çok önemlidir. Bir marka ve patent profesyoneli olduğunuzu ve alanınızda otorite olmaya yönelik imajınızı ortaya koymalısınız. Bunun için iyi hazırlanmış bir Linkedin hesabı, profesyonel gösteren bir Twitter hesabı ve armut, bionluk, sadeceon, uzmankirala vb. profesyonel hizmet satışı yapılan pazar yerlerinde oluşturacağınız profiller sizi öne taşıyacaktır.
Patent ve Marka Vekilliği Sınavları iki yılda bir yapılmaktadır. Vekillik sınavının Kasım 2023’de yapılmayıp ertelenmiş olup, Mayıs 2024 içinde yapılması beklenmektedir. Yönetmelik gereği sınav duyurusu en az 60 gün önce ilan edileceği için, sınav duyurusu ve detaylar ise Mart içinde sınav duyurusu ve sınav başvurusu yapılması beklenmektedir.
Marka vekilliği ve patent vekilliği sınavlarına girebilmek için şartlar şu şekilde;
Bunlar sınavlara katılmak için şartlar olup Marka Vekili ve Patent Vekili olarak çalışmak için;
gerekmektedir.
Türk patent ve Marka Kurumu’na Marka Vekili veya patent Vekili olarak sicile kayıt için gereklilikler.
Resmi Gazete’nin 7 Nisan 2021 tarihli sayısında yayımlanan Patent Vekilliği ve Marka Vekilliği Sınav, Sicil ve Disiplin Yönetmeliği ile belirlenen şartlara göre vekillik sınavı her iki yılda bir düzenlenir. Marka vekilliği sınavı ve patent vekilliği olmak üzere iki kategoride iki aşamalı olarak yapılır.
Bir patent ofisinde çalışan marka vekili ortalama 37.500 TL maaş almaktadır. Çalışma yeri, çalışılan firma büyüklüğü ve tecrübeye bağlı olarak değişmekle birlikte yeni başlayanlar için 30.000 TL ile başlarken tecrübeye göre 75.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Eğer marka vekili çalışan ise yukarı da değindiğimiz gibi ortalama 37.500 TL kazanır iken eğer kendi namına çalışıyor ise kazancı tecrübe, network, referanslar ve kişisel markasına göre değişmektedir. Yeni başlayan için ilk yıl pek kazanç mümkün olmamakla birlikte sistemi oturttuktan sonar, belirli partnerlikler (muhasebeciler, avukatlar, danışmanlar vs) edindikten ve özellikle Linkedin başta olmak üzere sosyal mecralarda kişisel markasını marka vekili olarak ortaya koyduktan sonra aylık 50k kazançlar zor değil.
Patent vekili olarak çalışan meslektaşlar özellikle patent dosyası hazırlayabilme, istem yazma, araştırma raporlarını anlamlandırma, patent araştırma raporları hazırlayabilme ve çizim yapabilme gibi dinamiklerden sahip oldukları yeteneklere göre 30-50 bin arası başlangıçlar ile çalışma hayatına girip tecrübe edinme ve İngilizce gelişimine bağlı olarak 70k maaşlara doğru ilerlerler.
Kendi namına çalışan yada kendi şirketini kuran Patent Vekili meslektaşlar ise marka vekillerinde olduğu gibi serbest piyasa şartlarında tutunmak, farkındalık, bilinirlik ve network edinme becerilerine göre ikinci yıldan itibaren 40-60k kazanç aralığına ulaşabilirler.
Tabi ki hem patent vekili hem marka vekili olarak iş yapanlar için iş skalası genişleyeceği ve potansiyel müşterilere daha fazla seçenek sunabileceği için kazanç oranları daha iyi olacaktır.
Başarılı bir patent vekili ya da marka vekili olmak için neler gerekir konusunda aklınızda sorular var ise size mentorlük yapabilirim. Üstten beni takip ederek hizmetlerimden satın alabilirsiniz.
Marka vekilliği sınav sonuçları ve patent vekilliği sınav sonucu ne zaman açıklanack derseniz sınav sonuçları, yapılan sınavın soruların ilan edilmesi, sorulara itirazların alınması, itirazların cevaplanması ve sonrasında vekillik sınav sonucunun ilan edilmesi şeklinde ilerlemekte olup, ortalama sınavdan sonraki 25-30 gün içinde açıklanmaktadır. Sınavın üzerinden 2 aydan fazla geçmesine rağmen 2024 marka vekilliği sınav sonucu açıklanmamış olup, duyumlar açılan bazı davalar sebebiyle beklenildiği yönündedir.