Blog

KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Aldıktan Sonra

Evet, ilk adımı tamamladınız. Online olarak verilen “geleneksel girişimcilik eğitimi” ve “ileri girişimcilik eğitimi” dersleri tamamlayıp girişimcilik sertifikasını aldınız. Peki şimdi ne yapacaksınız.

Sıra geldi işinizi kurmaya. Zira KOSGEB doğası ve görevi gereği KOBİ”lere destek sağlamaktadır. resmi web sitesinde göreceğiniz farklı projeler için farklı destekler olmakla birlikte bu yazımızda girişimcilik desteğini irdeleyeceğiz.

Önce kısaca KOSGEB girişimcilik desteği adımlarını yazalım, alt tarafta da adım adım açıklayalım ve ilave bilgiler vermeye çalışalım.

  • Girişimcilik Eğitimini almak (İleri girişimcilik ve geleneksel girişimcilik olmak üzere online eğitimler, e-devlet şifresi ile)
  • Sertifika almak,
  • İşinizi kurmak (şahıs, limited veya anonim şirket olabilir),
  • İşletmeniz için sicil kaydı, vergi levhası, oda kaydı gibi adımlarını tamamlamak,
  • İşletmenizi KOSGE’e e-devlet şifreniz ile girip KOBİ olarak kaydetmek,
  • Kaydınız ve beyanınız onaylandıktan sonra işletmenizin sistemde aktif olması, (2-3 gün sürebilir),
  • Girişimcilik desteği başvurusu yapmak (online olarak e-devlet şifresi ile),
  • Desteğiniz onaylandıktan sonra adım adım ödeme talep etmek (online olarak e-devlet şifresi ile),

Şimdi gelelim bu eğitim ve sonrasında neler oluyor onlara bir göz atalım.

1- Girişimcilik Eğitimi

Öncelikle girişimcilik eğitimi alıyoruz. Şu anda eğitimler KOSGEB LMS sistemi üzerinden e-devlet şifreniz ile girip video dersleri takip ederek alabileceğiniz basitlikte. Dersler ayrıca akademi kısmında pdf olarak da indirilebilir. Video derslerin bazılarının sonunda mini sınavlar var ve 70 aldığınızda geçerek sonraki videolara devam edebiliyorsunuz. geçemezseniz aynı dersi tekraren izleyip tekrar sınavı alıyorsunuz.

İki adet eğitim var,

  • Geleneksel girişimcilik eğitimi
  • İleri girişimcilik eğitimi

tavsiyem her ikisini de almanız olur. Ortalama bir takip ile 2 hafta sonunda bitirebilirsiniz.

daha sonra girişimcilik eğitimi sertifikanız yani katılım belgeniz oluşuyor ve onun içinde “geleneksel girişimcilik eğitimi” ve “ileri girişimcilik eğitimi” için bitirme tarihleri var. Sistemde bu sertifikaları gördüğünüz sürece sıkıntı yok, istediğiniz zaman işinizi kurup desteğe başvuru yapabilirsiniz.

KOSGEB girişimcilik belgesi aldıktan sonra sıra geldi işinizi kurmaya.

2- İş Kurma

İşinizi şahıs işletmesi yada limited veya anonim şirket olarak kurabilirsiniz. İşletme adresiniz home office, sanal ofis, bir ofis, dükkan, fabrika vb. herhangi bir yerde olabilir. iş oradan yapılabiliyorsa sıkıntı yok. sadece ileri girişimci desteğinde üretim yapan firmaların doğal olarak dükkan, atölye veya fabrika gibi ilgili faaliyeti gerçekleştirmeye uygun üretim alanına sahip olması gerekli.

Çok sorulan sorular

KOSGEB Girişimcilik Belgesi ne kadar geçerli?

Eski uygulamalı girişimcilik eğitimi katılım sertifikalarının süresi dolmuş olup, yeni sistemde e-devlet şifreniz ile online olarak katılıp aldığınız geleneksel girişimcilik eğitimi sertifikası ve ileri girişimcilik eğitimi katılım belgesi için belirli bir geçerlilik süresi olmayıp, e-devlet üzerinde gördüğünüz sürece geçerlidir.

KOSGEB Girişimcilik Belgesi İçin Kaç puan Almak gerekiyor?

Şu anda online olarak e-devlet şifreniz ile KOSGEB LMS sistemine girip alınan girişimcilik eğitimlerinde belirli video derslerin sonunda mini quiz şeklinde sınavlar olup bunlardan 70 almanız halinde bir sonraki derse geçerek sonuna kadar geldiğinizde eğitimi tamamlamış oluyorsunuz. Geçemediğiniz dersi ise o videoyu tekrar izleyip tekrar sınava girmek şeklinde geçebilirsiniz.

KOSGEB İleri Girişimcilik Sınavı kaç bölümden oluşur?

İleri girişimcilik eğitimi 16 ders şeklinde olup videolu anlatım derslere aynı zamanda e-akademi üzerinden pdf ders notları şeklinde de ulaşılabilir. Sınavlar belirli videoları bitirdikten sonra karşınıza çıkmakta olup, siz geçtikçe diğer video derslere devam edebilmektesiniz.

KOSGEB’den kimler yararlanabilir 2022?

KOSGEB desteklerinden işletmesi KOBİ statüsünde olan şahıs, limited veya anonim şirketler yararlanabilir. Sadece girişimcilik desteğinden yararlanmak için önce eğitimi tamamlayıp, sertifika alıp sonra işi kurup desteğe başvurma şeklindedir. Diğer destek kalemlerinde eğitim şartı yoktur. Durumunuza özel detaylar için ilgili destek türünün uygulama yönetmeliği esaslarına göz atabilirsiniz.

KOSGEB Ne tür işlere destek veriyor?

KOSGEB üretim, ticaret ve hizmet alanında faaliyet gösteren işletmelerin büyük kısmına destek sağlıyor. İşinize veya kuracağınız girişime destek olup olmadığını “KOSGEB desteklenen sektörler listesi” içerisine bakarak inceleyebilirsiniz.

KOSGEB Eğitimi ücretli mi?

KOSGEB girişimcilik eğitimleri online olarak e-devlet şifreniz ile girerek ücretsiz olarak alabileceğiniz yapıdadır. Hem eğitimler hem de destek başvuruları ücretsizdir. Ücret istenen işler daha çok KOSGEB dışındaki özel kişi ve firmaların KOBİ danışmanlığı, destek danışmanlığı ve proje hazırlama hizmetleri gibi işler için talep ettikleri ücretlerdir. Bunları kendiniz de uğraşıp yapabilirsiniz yada bir danışmanla da çalışabilirsiniz, size kalmış.