Blog

İlk İntiba ve Etkili Kullanımı

İlk intiba çok önemlidir sözünü sık duymuşsunuzdur. Araştırmalar ve tecrübeler gösteriyor ki, ilk defa katılacağınız bir görüşme, sunum, konuşma veya tanışma sırasında özellikle ilk 5 dakika çok önemli.

Bir müşteriye ürününüzü tanıtacaksınız yada belki girişiminiz için yatırımcı ile görüşeceksiniz yada beğendiğiniz birisine duygusal olarak açılacaksınız, işte hepsinde ilk intiba her şeyi değiştirecek kadar çok önemli.

Belki de günlük hayatta veya bir etkinlikte tanıştığınız kişi, girişiminiz veya kariyeriniz için dönüm noktası olacak. Ama o kısa sürede kendinizi, iş fikriniz, uzmanlığınızı ve kişiliğinizi nasıl pazarlayacaksınız. Ve bu pazarlama fırsatını oluşturacak o güzel ilk intibayı nasıl oluşturacaksınız.

Bu demek değil ki, aynanın karşısında saatler harcayın, lüks markalardan takım elbise alın, iyi bir araba ve güzel aksesuarlar alın. Bunlar artık eski etkinliğini kaybeden out olmuş klişeler. Onun yerine aşağıdaki 5 noktaya dikkat ederek güzel bir ilk izlenim uyandırma şansını yakalayarak akılda kalıcı olabilirsiniz.

1- Kendinizi İyi Tanıtın

İlk olarak girişler genelde kendini tanıtmak ile başlar. Diğerlerine kendinizi en doğru şekilde ifade etmenin yöntemi ise öncelikle ama öncelikle kendinizi anlamanızdır. Siz kimsiniz, ne iş yaparsınız, güçlü özellikleriniz ve bu ortamdaki bulunma nedeniniz.

Kendini tanıtma sırasında uzun uzun, gereksiz yada oradakileri ilgilendirmeyen detaylara hiç girmeyin. Bir tane özellik veya tanım geliştirip sadece onu söyleyin. Eğitiminiz, firmanız, becerileriniz ve yaptıklarınız gibi konulara yeri gelirse değinebilirsiniz ama ilk tanışma anında değil.

2- İki Defa Dinleyin Yarım Defa Konuşun

Dinlemek, çok basit bir eylem. Karşınızdakilerin konuşurken gözlerine bakmak, dikkatle dinlemek ve başını sallamak gibi onaylama hareketleriyle takipte olduğunuzu göstermek, konuşan kişiye kendisine değer verdiğinizi gösterir ve ilk çinkoyu kazanırsınız.

Çok konuşmayın, belki hemen her şeye değinmek istiyorsunuz ama karşınızdakilerin sizi onaylamadan söyleyeceğiniz ve anlatacağınız her şey boşa gidecektir.

Baktınız ki çok konuştunuz, hemen konuyla ilgili yada onların bir öncesinde anlattıkları şeylerle ilgili sorular sorup onları konuşmaya dahil edip dinleyici pozisyonuna sık sık geçin.

3- Tanıştırıcı ve Birleştirici Olun

Bu konuda yetenekli değilseniz bile kendinizi geliştirmeniz gereken bir alan. Yeri geldiğinde konuya hakim, o sorunu çözecek veya o işi yapacak tanıdıklarınız var ise onları tanıtmaktan çekinmeyin. Bu hem her iki tarafa fayda sağlayacağı gibi, karşınızdakilere, ben tanıştığım herkese fayda sağlarım mesajı verecektir.

Ama bu bir üstte dediğimiz gibi çok iyi dinleme ile birleştirilmesi gereken bir özellik. Yani karşınızdakini çok iyi dinlemeli, problemi anlamalı ve ona göre en doğru çözümü sunacak kişiyi tanıtmalısınız. Mümkünse bu tanıttığınız kişi ile de en geç 1 hafta içinde bir araya getirerek birleştirici olmalısınız.

4- Fikrinizi veya Tavsiyenizi Sunun

Genellikle fikriniz veya tavsiyeniz sorulduğunda ilk tanışmalarda insanlar çekingen davranıp topu defansa atarlar. Bu konuda verici olun, ister sorulsun isterse yeri gelsin fikir, öneri, tavsiye veya tecrübenizi uygun bir dille sunun. Karşınızdakilere yardımcı olmaya özen gösterdiğiniz ve onların hayatına değer kattığınız imajını oluşturduğunuz anda onlarda size geri vermeye hazır olacaklardır.

İlk intiba açısından bu değer oluşturma konusu kadar etkilisi yoktur. İyi izleyici ve iyi dinleyici olarak ortamdaki mevzuyu, sorunu veya işi çözüp ona en uygun değer ile ortaya çıkmak sizi günün adamı/kadını yapacaktır.

5- Vücut Dili

Genelde konuşurken ama özellikle de ilk defa bulunduğumuz ortamlarda konuşurken ağzımızdan çıkan kelimelere o kadar odaklanırız ki, vücut dilimizin ne dediğini unuturuz.

İster ilk defa tanışın isterse 30. görüşmeniz olsun vücut dilinizin ne dediği her zaman dilinizin söylediğinden daha önemlidir.

Öncelikle rahat olmak çok önemli. Kollarınızı birleştirmek, ellerinizi cebinize atmak, gözünüzü kaçırmak, başka şeylere odaklanmak, ayaklarınızı sallamak, elinizde bir şeyler çevirmek gibi ofansif veya defansif karşılanacak her türlü hareketten uzak durmak gerekiyor.

İster konuşuyor olun ister dinliyor göz kontağı çok önemli. Konuşanı tam karşınıza almak, otururken veya ayakta iken omuzların hafif geriye çekerek güçlü duruş sergilemek çok önemli. Bu konularda pratik yaparak, deneyerek ve sürekli vücut dilinizi kontrol ederek zaman içerisinde kendinizi geliştirebilirsiniz.

Daha onlarca farklı şey ilk intiba konusunda yapılacaklar veya dikkat edilecekler listenize eklenebilir. Ama bu 5 noktada kendinizi geliştirerek ilk defa tanıştığınız insanlarda akılda kalıcı bir izlenim bırakabilirsiniz.

  • LinkedIn'de Takip Edin