İlk Defa İş Kuracaklara Tavsiyeler
İş kurmak söylemesi kolay ama yapması biraz zor bir işlev. özellikle de ilk defa iş kuranlar için. Zira bir işi bilmek çoğu zaman o işi kurmak ve büyütmek için yeterli olmayabiliyor. Zira üretim, sunum, satış, ödeme alma, finansman ve muhasebe, eleman yönetimi, markalaşma, planlama, resmi işlemler, satın alma, tedarik, satış sonrası işlemler vs. derken o çok konu ile ilgilenmeniz gerekir ki, muhtemelen bu alanların çoğunda daha önce fikir bile edinmemiş olabilirsiniz.
Doğrusu tabi ki bu işleri bilenlere delege etmek olacaktır. Ama yeni başlayan girişimci için hem ekip kurma, hem de maliyet azaltma için bunların çoğu ile ilk başlarda kendisi ilgilenmesi, öğrenmesi ve kolay yollar oluşturması gerekecektir. O nedenle daha önce aynı yollardan geçenlerin tavsiyeleri ve fikirleri iş hayatınızı çok önemli ölçüde kolaylaştırır.
Bu yazıda siz bazı ip uçları verecek ve yol gösterecek bazı tavsiyeleri sıralamaya çalışayım.
Kitle Oluşturmak
İş fikrinizi hayata geçirmeden önce o iş fikrinin müşterisi olacak potansiyel kişilerden bir kitleye ulaşmak kesinlikle çok önemli. bu hem aşağıda değineceğim müşteriye sormak kısmına ip ucu olması açısından hem de bir işletmenin can damarı olan satışa erken dönem başlayabilmek açısından çok kritik.
Çevrenizde aynı iş alanında çok kişi olabilir ama asıl ihtiyacınız olan şey müşteri. Onun için birebir ziyaretler, e-mail veya sosyal medya iletişimi, ilgili müşteri kitlesinin gruplarına katılım ( bu bir Facebook grubu da olabilir bir etkinlik grubu da yada bir dernek veya oda gibi oluşumlarda), rakipleri iyi analiz etmek ve müşteri kitlenizi iyi belirlemek önem arz eder.
Belirli bir kitleye sahip olmak sunacağınız ürün veya hizmeti şekillendirmenize yardımcı olacağı gibi ilk satışlarınız için hazır bir kitlenin olması nakit akışınızı daha canlı hale getirir.
Müşteriye Sormak
Bir çok iş fikrini hayata geçiren girişimcilerde karşılaştığımız temel sorun ürün veya hizmeti gerçekleştirir iken kendi fikri etrafında geliştirmesi. Ama unutmayın siz kendiniz için değil müşteriniz için ortaya çıktınız. Özellikle geliştirme aşamasında potansiyel müşterilere ulaşmak, onlardan bir kitle oluşturmak ve onlara sorular sorarak, tasarımlarınızı göstererek yada düşüncelerinizi anlatarak geri dönüşler almak, ilk ortaya koyduğunuz hallerini denemelerini istemek gibi yaklaşımlar ile nihai şekline getirmek çok önemli.
Bir aparat geliştirmekte olduğunuzu düşünelim belki sizin en önemli gördüğünüz özellik müşterilerinizde bir karşılık ifade etmiyor ve siz bu özelliği ortaya çıkarmak için belki haftalar harcadınız. Yada bir hizmet için rakiplerinizde olmayan bir özelik veya opsiyonu müşterilerinize sorarken öğrendiniz ve sadece küçük bir ayarlama ile potansiyel müşterilerinizin ağrı noktasına dokunacak ve problemlerine derman olacak bir yapı geliştirdiniz.
Bu nedenle müşterilerinize sormayı önceliğiniz haline getirin. Tabi ki aile, arkadaşlarınız, iş arkadaşlarınız vs. size fikir verebilir ama sizinle dinamik bir olmayan potansiyel bir müşteri kitlesinden geri dönüş almak ve onlara sormak altın değerindedir.
Satış Odaklı Değil Marka Odaklı Bakmak
Satış yeni başladığınız da zaman alacak bir deneyim. Bunun için kitle oluşturmak, netwörkünüzden yani çevrenizden yararlanmak, dijital pazarlamanın nimetlerinden yararlanmak yada benzeri iş yapan kişi ve firmalarla satış ortaklıkları oluşturmak gibi bir çok şey denenmeli.
Ama en önemlisi satışın işinizin can damarı olduğunu bilmek ama uzun dönem sağlıklı bir iş hayatı için markalaşmaya önem vermek çok önemli. Daha ilk günden markanız, markanızın hikayesi, sunduğunuz değer, vaat ettiğiniz fayda gibi kavramları yazıya dökmeyi ve iş yerinizde hep aklınızda olmasını sağlamak için göreceğiniz yerde olmalarını sağlamak önemli.
O nedenle yatırımınızı görünür şeylere olduğu kadar bu gibi gözle görülmeyen ama müşterinin kalbine dokunmanızı sağlayan markalaşma odaklı değerli dokunuşlara da yatırım yapın. Sunduğunuz ürün veya hizmetin ortaya koyduğu değeri ve çözümü ifade etmeye yönelik yatırım ofisinize harcayacağınız dekorasyon yatırımdan çok daha kıymetlidir.
O nedenle ofis, mobilya, araç vs gibi ilk başta çok temel ihtiyaç olmayan şeylere paranızı harcamayın. Yalın girişim düşüncesi ile ihtiyacınızı karşılayan en ucuz ikincil şeylere yatırım yapın. ofise harcayacağınıza üretim yapan makinenin daha iyisini alın, işinizi gören bir araç ile yetinip fazlasını pazarlamaya ayırın, ihtiyaçları ve yatırımı temel (üretim için gerekli) ve ikincil olarak ayırın. önce temel gereksinimlere yatırım yapın, kazandıkça ikincil ihtiyaçlara yatırım yapın.
İş kurmak bir ofis dekore etmek, kartvizit sahibi olmak yada mekanın olması değildir. İş kurmak bir iş fikrini hayata geçirmek, ona değer katmak, uzun soluklu bir marka ortaya koymak, insanların bu iş için buna gidilir dediği birisi olmaktır. Çözüm üretmek, yenilikçi yaklaşımları uygulamak ama eski değerlere ve etiğe de sahip olmaktır.