Blog

Girişimcinin Odaklanma Sorunu

Yaşamın her alanında olduğu gibi iş hayatında ama özellikle girişimcinin çalışma alışkanlıklarında odaklanmak başarıyı getiren en önemli etkenlerden birisidir.

Zira girişimcilik sermayeden ziyade emek ve zaman yoğun bir mesaidir.

İş fikri oluşturmadan işi kurmaya, geliştirmeye ve büyütmeye ilerleyen yolda girişimci birbirinden farklı bir çok işi yapmak, öğrenmek ve bitirmek zorundadır. Bunlar müşteri bulmak, e-maillere bakmak, hesapları takip, fatura kesmek, görüşme ve toplantılar, satış, tedarik, ofis temizliği vs. bir çok alanda farklı farklı görevler olabilir. Doğal olarak işini büyütüp, eleman istihdam eder hale gelinceye kadar yada bazı işleri outsource etmeye başlayıncaya kadar kurduğu startup’ın tüm işleri onun omuzlarındadır.

İşte tamda burada daha çok çalışmaktan ziyade verimli çalışmak devreye girmektedir. Verimli çalışmanın en önemli unsuru ise odaklanmaktır.

Nasıl Odaklanabilirim?

Bir çok girişimci zamanın yetmemesi, işleri yapamama, gereksiz ayrıntılarla uğraşmaktan elindeki işleri bitirememe gibi bir çok mazeretle çıkagelirler. Oysa ki sadece bir kaç adımla odaklanma alışkanlığı kazanmak, zamanlama mantığını kavramak ve kişisel çalışma verimliliğini arttırmak mümkündür.

Dikkat Dağıtıcılar

Çalışma ortamınız neresi olursa olsun öncelikle dikkat dağıtıcılardan arındırmanız gerekir. Dış sesler, hareket eden şeyler, sessizde bile çalışan bir TV, masanızdaki dergi kapakları yada aklınızdaki bir mesele gibi beyninizi siz fark etmeseniz de çalışmasına devam ettiren şeylerden temizlenmeniz gerekir. Çalışırken, düşünürken yada gündelik işlerinizi yaparken bu dış etkenleri kapatın.

Bir çok kişi siz konuşun ben çalışırım, TV açık olsa da beni etkilemez yada dışarıdan gelen gürültü beni rahatsız etmez dese de beyin o kadar harika bir organdır ki, siz farketmesenizde bunları duymaya, düşünmeye ve yorumlamaya devam eder. Buda sizin hem odaklanmanızı hem de verimliliğinizi düşürür.

Bunu şöyle de düşünebilirsiniz. Nasıl rampada aracınızın klimasını açtığınızda performansı düşüyor ise, beyninizi bölen her şey performansını düşürecektir.

En İyi Zaman

Sizin en verimli olduğunuz, güzel odaklandığınız ve performansınızın yüksek olduğu zaman hangisi?

Çalışmalar göstermektedir ki insanların %90 için en verimli oldukları anlar ofis dışında oldukları zamanlardır. Özellikle sabahın erken saatleri, güneşin doğmasından hemen sonraki zaman en verimli zamanlar olarak ortaya çıkar. Bazıları için ise en iyi odaklandıkları ve üretken oldukları zamanlar ise gecenin ilerleyen saatleridir. Aslında bu gecenin ilerleyen saatlerinde verimli olmak gün içerisinde beynin bir motor gibi ısınması ardından sessiz, sakin ve dikkat dağıtıcılardan uzaklaştığı gece yarısı performans göstermesidir.

Siz kendi kişisel beyninizin pik zamanını bularak o zamanda önemli, zor, öncelikli ve özen isteyen işlerinizi yaparak daha iyi odaklanma ile maksimum performans gösterek daha üretken olabilirsiniz.

Günlük Plan

Planlama ve zamanı etkili kullanmayı öğrenmek, beyninizi kullanmayı öğrenmek kadar önemli bir ikinci edinmeniz gereken alışkanlık olarak öne çıkar. Yapacaklarınızı akşam yatağınıza geçmeden önce yada yatağınızda planlamak bir sonraki gün üretken olmayı kolaylaştırır. Önemli ve yapılması gerekenlerden önemsizlere doğru sıralamak, neyi nasıl yapacağınızı akşamdan not düşmek, o günü sabah başlar başlamaz işinize odaklanmanızı, adım adım işleri bitirmenizi, zamanınızı yönetmeyi ve doğal olarak oradan oraya atlamadığınız için verimliliğinizi arttırır.

Güne Sizi zorlayan işlerle Başlamak

Nasıl güne enerji ile başlayıp zaman içerisinde performansınız düşüyor ise, beyninizde yoruldukça verimlilik azalacak odaklanması zorlaşacaktır. O nedenle zor, odaklanma isteyen ve önemli işler ile güne başlayıp daha kolay ve rutin işleri gün sonuna koymak çok fayda sağlar.

Özellikle e-maillere bakmak, sosyal medya hesaplarınızı kontrol, arkadaşlarınızı ziyaret vs. gibi dikkat dağıtıcı işleri gün sonuna bırakmak fayda sağlar. Çünkü sıradan bile gelse okuduğunuz e-mail yada baktığınız sosyal medya hesapları kolayca beyninizin orada aldığı uyarılara odaklanmasını ve gün içinde onunla meşgul olmasına sebep olur.

Beyninizde Bir Kas Gibidir

Bir organ olarak beyninizde kaslarınız gibi kullandıkça yorulan, düzenli egzersizler ile gelişen ve antreman yaptırdıkça güç kazanan bir yapıdadır.

Bir çok kişiden duyarsınız üniversitede iken yada şu zamanda beynim ne kadar iyi çalışıyordu diye. Aslında bu zamanla ilgili değil, o dönemde daha çok düşündüğünüz, okuduğunuz, kafa yorduğunuz ve beyninizi kullandığınız için bir kas gibi güçlenmesi ama zaman içerisinde rutin hayata geçişiniz ile zayıflaması nedeni iledir. Bu aynı düzenli spor yapan birinin sporu bırakması ile hızla kilo alması, hantallaşması ve kaslarının zayıflamasına benzerdir.

Peki Nasıl Başlarım

Burada beyninizi bir girişimci olarak nasıl geliştirebileceğiniz, odaklanmayı arttırarak nasıl verimliliğinize katkı bulunabileceğinize dair fikirlerimize yer verdik. Peki nasıl başlayabilirsiniz.

Kişilerin hayat tarzına göre değişse de bunların aslında birer alışkanlık kazanma olduğunu kavramak lazım. İş yaşamınıza ve kişisel başarınıza olumsuz etkileri olan alışkanlıkları terk edip, fayda sağlayacak yeni alışkanlıklar kazanmak. Mesela “milyoner girişimcilerin özellikleri” gibi yazıları okuyarak başarılı kişilerin alışkanlıkları, günlük rutinleri ve yaşam tarzlarını kopyalayıp kendi hayatınıza uyarlayabilirsiniz.

Beyninizi daha etki kullanmak ve odaklanma artışı için her gün artan bir oran ile adım adım başlayabilirsiniz. Akşamdan günlük plan yapmak, normal iş yaşantınızda beyninizi zorlayan işler yok ise sizi zorlayacak bir konuda öğrenme çalışmaları yaparak beyninizi zorlamak, öğrendiklerinizi düzenli tekrar etmek, küçük başarılarınızı ödüllendirerek kendinizi motive etmek gibi ip uçlarından başlayabilirsiniz.